Kökleri Anadolu mutfağına uzanan yemeklerden biri olan keşkek, özellikle düğün, bayram gibi özel günlerde hazırlanan bu lezzet, ortak sofraların simgesi haline geldi. Hem besleyici hem de lezzetli olan keşkek yapımı zahmetli gibi görünse de sonuç tüm çabaya değer. Kuyu, Türk mutfağının bu sevilen lezzeti nasıl hazırlanır? İş yerinde, nefis keşkek tarifi…
KEŞKEK TARİFİ
Malzemeler
2 su bardağı kıyılmış buğday (aşure buğdayı olarak da bilinir)
500 gram kuzu veya tavuk (isteğe bağlı)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tereyağı
1 büyük soğan
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber gevreği veya kırmızı biber gevreği (süslemek için)
KEŞKEK NASIL YAPILIR?
Keşkek yapımında kullanılan buğdayın pişme süresini kısaltmak için buğdayı bir gece önceden suya batırın.
Kuzu eti kullanıyorsanız eti büyük bir tencereye koyun ve hafifçe kaynatın.
Eğer tavuk eti tercih ediyorsanız aynı işlemi uygulayın.
Haşlama işlemi sırasında etin suyunu kaskek kıvamında kullanmak üzere muhafaza edebilirsiniz.
Haşlanmış eti bir kenara koyun ve lif oranına düşürün.
Geniş bir tencerede zeytinyağını ısıtıp ince doğranmış soğanları ekleyin.
Soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
Kavrulan soğanın üzerine haşlanıp doğranmış etleri ve suya batırılmış buğdayı ekleyin.
Yaklaşık 6-7 bardak su ekleyip tuz ve karabiberi ekleyin.
Tavanın kapağını kapatıp orta ateşte pişirmeye başlayın.
Tahıl ve etin yumuşayıp koyulaşması için ara sıra karıştırarak yaklaşık 2-3 saat pişirin.
Keşkek geleneksel olarak koyu bir kıvama sahiptir ve buğday püresi neredeyse püre haline gelinceye kadar yumuşar.
Tavadaki su azalmış ve tahıllar henüz tamamen yumuşamamışsa azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz.
Keşkek pişerken dibe yapışmasını önlemek için sürekli karıştırın.
Servis aşamasında keşkeke lezzet katacak özel sos hazırlayabilirsiniz.
Tereyağını bir tencerede eritip pul biber veya pul biberi ekleyin.
Biraz ısıttıktan sonra ocaktan alın.
Keşkek piştikten sonra sıcak olarak servis tabaklarına dizip hazırladığınız tereyağlı sosun üzerine dökün.
Dilediğiniz gibi süsleyip hediye edebilirsiniz.
Afiyet olsun!