Cuma, Aralık 5

Zeytinin bin yıllık tarihi 2. Uluslararası Urla Zeytin ve Sanat Festivali’nde! – Kültür ve sanata dair son dakika haberleri

Urla Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Urla Uluslararası Yağlıboya ve Sanat Festivali, 21 Kasım’daki açılış töreniyle başladı. Üç güne yayılan festival, konferanslardan sergilere, atölyelerden yapımcı buluşmalarına kadar uzanan zengin bir programla ziyaretçilerini buluşturuyor.

Binlerce yıllık zeytin kültürünü sanatın birleştirici gücüyle buluşturan festival, Urla’daki eski tamirhane binasında düzenlenen açılış programıyla başladı. Festivalin açılışında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Urla Belediye Başkanı, Yüksek Mimar Selçuk Balkan, Bozcaada Belediye Başkanı Yahya GöztepeSon meclise milletvekilleri ve belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Urla Belediyesi’nin düzenlediği “Zeytinyağı Şişesi Tasarımı” yarışması ve üreticilerin katılımıyla düzenlenen “Zeytin” yarışmasının ödül töreni gerçekleşti. Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan ise açılış konuşmasında üretimin önemine vurgu yaparak, “Gün geçtikçe azalan üretim, geleceğimiz için en büyük kaygımızdır. Bu şenlikler tarım alanlarımızı korumak, üretimi ve üreticiyi desteklemek açısından çok kıymetli.”

TARIMSAL ÜRETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRİN

Urla Belediye Başkanı açılış konuşmasında festivalde eğlenmenin ve keyif almanın bu işin bir parçası olduğunu belirtti. Balkan SelçukTemel amaçlarının tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmak, çiftçilerin emeklerini sergilemek ve pazarı genişletmek olduğunu vurguladı. Balkan, şöyle konuştu: “Zeytin bu topraklar için bir meyveden çok daha fazlasıdır. Kökleri, insanlığın hatırlayamayacağı kadar ileri giden bir hatıra taşır. Dünyada bilinen ilk zeytinyağı işleme tesisidir.” Klazomenibu en güçlü hafıza testlerinden biridir. Antik çağlardan günümüze kadar varlığını sürdüren bu kadim kültür, bizlere miras kalan çok kıymetli bir hazinedir. “Toprakla başlayan bu hikaye, bu festivalde sanatla buluşacak, bilimle güçlenecek, gastronomi ile tatlandırılacak.” dedi.

Üretimin gastronomi turizmini zenginleştirdiğini vurgulayan Balkan, şöyle konuştu: “Üreticiler güçlendikçe gastronomi turizminin de zenginleştiğini biliyoruz. Tarımsal faaliyetlerimiz mutfağımızı çeşitlendirdiği sürece ilçemizde gastronomi turizmi de devam edecektir. Bu nedenle.” Gastrofarm Çığlıkları“Hem sürdürülebilir tarımsal üretimin devamı hem de gastronomi turizminin gelişmesi için çok önemli bir konsept oluşturduk.” dedi.

Resim

DERİN KÖKLÜ KÜLTÜR TARİHİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Uluslararası Yağlıboya ve Sanat Festivali’nin hem zeytinin kalitesini, bu coğrafyanın ruhunu hem de Urla’nın eşsiz kültürünü daha geniş kitlelere duyurma fırsatı sunduğunu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, konuşmasında şunları söyledi: “Zeytin, iklim koşullarının zorlaştığı ve maliyetlerin arttığı bu dönemde toprağını terk etmeyen üreticilerin direnişidir. Zeytinin her Akdeniz ülkesinde özel bir yeri vardır: İspanya’da Endülüs, İtalya’da Toskana, Yunanistan’da Girit. Bu bölgeler tam da iyi üretim yapılan yerlerdir.” “Bugün ürünlerine hikaye kattıkları için değil, güçlü markalar yarattıkları için tüm dünyada tanınıyorlar. Bizim de köklü bir kültürümüz, zeytin alanında büyük bir üretim kapasitemiz ve gücümüz var ama ne yazık ki markalaşma ve pazarlama anlamında hak ettiğimiz potansiyeli ortaya koyamadığımızı hepimiz görüyoruz. Bir ürünün hak ettiği değere ulaşması için onu üretmek yetmez, onu görünür kılmak ve bu hikayeyi dünyayla paylaşmak gerekir.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Moderatörlüğünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Levent Köstem’in yaptığı panelde, Urla Belediye Başkanı Cemil Tugay, yüksek mimar Selçuk Balkan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe’nin katılımıyla “Tarım ürünlerinin bölgesel kalkınmadaki yeri; Zeytin Kanunu” konusu ele alındı. Daha sonra konuklar zeytin üreticilerinin stantlarını ve sanat atölyelerini ziyaret etti.

PANELLER, ATÖLYELER, SERGİLER

Festival etkinlikleri, Dr. Betül Öztürk moderatörlüğünde İspanyol Zeytinyağı Okulu Kurucu ortak ve yönetici direktör Marta González Eguizabal İspanyol Zeytinyağı Okulu’nun kurucu ortağı ve teknik direktörü Susana Romera Arias‘nin katılımıyla ‘Akdeniz Ülkelerinde Zeytin Ağacı ve Zeytinyağı’ konulu panelle devam ettik. Gazeteci Korcan kararıZeytin temalı”Avrupa yağları“” isimli fotoğraf sergisi ARYOM Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Sergi 30 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

Resim
GALA BADEMLER KÖYÜNDE MÜZEDE ZEYTİN HASATI
Festivalin ikinci gününde ise Bademler köyündeki tarımsal kalkınma kooperatifinde katılımcılarla zeytin hasadı ve sıkma deneyimi yaşandı. Ardından Bademler Köyü Kooperatifi Gıda Peyzaj Pazarı açıldı.

Moderatörlüğünü sanatçı Ceyda Düvenci ve fizyoloji uzmanı Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadin’in yaptığı oturumda, “Zeytin ve zeytinyağının sağlık açısından önemi” ele alındı.

Aynı gün düzenlenen festival gala yemeği ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın katılımıyla Türkiye’nin dünyanın ilk, tek ve en büyük zeytinyağı müzesi olan Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Parti bugün de çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir